Frančišek Asiški

 • Slika na lesu

  • 0 €

  Opomba: Fotografije predstavljajo možne izbire okvirja, imena, itd.
  • 5 €
  Opomba: Primer spremembe imena na sprednji strani.
  • 5 €
  Opomba: Primer dodatnega posvetila na hrbtni strani.
  • 0 €
  • 0 €
  Opomba: Podstavki iz masivnega lesa.
Šifra: Frančišek Asiški S0028 VS ZO Kategorija:
 

Opis

Sveti Frančišek Asiški

Goduje 4. oktobra.

Ime izvira iz latinščine in se nanaša na ‘Franke, frankovski’.

Frančišek Asiški, ustanovitelj reda Frančiškancev, je bil sprva radoživ mladenič, ki je sanjaril o viteških podvigih. Njegovo življenje je nepričakovano zavilo na drugo pot, ko so ga med vojno zaprli v ječo. V tem obdobju je doživel globoko duhovno preobrazbo, ko je spoznal, da je v življenju nekaj več kot le materialne dobrine in telesni užitki.
Pot ga je nato vodila v Rim, kjer je našel duhovno izpolnitev in čaščenje Kristusa. Frančišek se je odrekel svoji očetovi dediščini ter se odločil postati berač, oblečen v preprosto kuto. S svojim zgledom in poslanstvom je pritegnil druge enako misleče može in ženske. Skupaj so ustanovili red manjših bratov, ki so svoje življenje posvetili molitvi, premišljevanju, pridiganju ter delu v korist bližnjega in skupnosti.
Frančišek je svoje življenje v veliki meri posvetil spokornemu življenju, dolgim postom in romanjem, med drugim tudi v Sveto deželo. Vendar je zaradi teh naporov zbolel, prišel do roba slepote, a ni odnehal. Kljub zdravljenju v medicinski šoli v Sieni ga je življenje kmalu zapustilo.

Zavetnik: frančiškanov; revežev; živali; ekologov, okolja; cvetličarjev, trgovcev, pesnikov; Italije in mesta Assisi; proti kugi.